Pereiti prie turinio
Nicole

Meksikietiški patiekalai

Rekomenduojami pranešimai

Meksikos virtuvėje naudojama daug prieskonių ir padažų. Vienas svarbiausių – salsa. Salsa – tai labai aštrūs padažai, į kurių sudėtį būtinai įeina aitriosios paprikos bei pomidorai. Jie patiekiami prie žuvies, mėsos, paukštienos, pupelių ir kiaušinių patiekalų.

 

Kitas labai populiarus meksikietiškas patiekalas – tortilijos. Tai apskriti kukurūzų miltų blyneliai, kepami Meksikoje dar nuo actekų laikų. Tortilijos valgomos su labai aštriais padažais. Jos gali būti ir įdarytos, ir be įdaro, patiekiamos ką tik iškeptos arba šiltos.

 

Meksikietiški patiekalai labai aštrūs, įvairiausių spalvų, skonių bei aromatų. Šių patiekalų skonio „gaisras“ užkandamas įvairiausiais egzotiniais vaisiais bei užgeriamas tekila – garsiuoju gėrimu, gaminamu iš mėlynosios agavos.

 

Meksikietiškoje virtuvėje plačiai naudojami ir įvairiai valgomi kaktusai. Dažnai stropiai „nuskusti“ kaktusai supjaustomi ir naudojami salotoms gaminti. Jų skonis ne blogesnis, negu agurkų. Minėtinas ir dar vienas netradicinis patiekalas – susukti didoki keptos kiaulių odos gabalai. Jeigu jie tinkamai pagaminami ir neperkepami, iš jų gaunamas ypač švelnus užkandis – čičaroni, pardavinėjamas lyg traškučiai.

 

Maloniausia susipažinti su galybe įvairiaspalvių meksikietiškų patiekalų restorane. Pirmiausia bus atneštas paprastutis, bet subtilaus skonio patiekalas. Tai gali būti sviestas, pagardintas česnakais ir kinza bei šiek tiek pasūdytas. Kartu patiekiamos karštos bandelės, ištirpsiančios burnoje anksčiau, nei ant jų bus užteptas sviestas. Arba saikingai aštrios daržovių salotos su skrebučiais. Bet nepamirškime, kad pagrindiniai patiekalai dar laukia. Jeigu į padavėjo klausimą – ką valgysite – atsakysite, vardindami pupelių, ryžių bei kukurūzų patiekalus, būsite nesuprasti, nes valgyti Meksikoje reiškia valgyti mėsą.

 

Meksikietiški mėsos patiekalai labai įvairūs. Vienas garsiausių – gabaliukais supjaustyta kiauliena, troškinta ypatingame padaže, paruoštame iš apelsinų ir įvairių prieskonių. Šiuo būdu paruošiamas labai aromatingas oranžinės spalvos patiekalas. Su įvairiais padažais ruošiama ir veršiena, jautiena ar vištiena. Prie didelio mėsos patiekalo būtinai patiekiamas gausus garnyras – keptos bulvės arba ryžiai, pupelių tyrė, žiediniai kopūstai ir keletas kepto banano gabalėlių.

 

Meksikiečiai mėgsta ir žuvų bei jūrų gėrybių patiekalus: karštus ir šaltus, įvairius jų kokteilius bei salotas. Jūrų gėrybių karalienės yra krevetės: mažosios naudojamos salotoms – kokteiliams, o didžiulės karališkosios scampi patiekiamos karštos, nors ir orkaitėje apkeptos su svogūnais bei paprikomis. Arba paruošiamos kario ir medaus padaže.

 

Prie pagrindinių patiekalų derinamos įvairiausios salotos, pavyzdžiui, tunų, sumaišytų su susmulkintais svogūnais bei pomidorais. Šiomis salotomis įdaromi avokadai.

 

Garsiosios meksikietiškos salotos Guakomole gaminamos taip: nuvalytas avokadas sutrinamas į tyrę, įdedama susmulkinto svogūno, pomidorų, viskas gausiai apšlakstoma citrinų sultimis. Šios salotos valgomos su kukurūzų traškučiais arba kukurūzų miltų tortilijomis, kurios Meksikoje valgomos kaip duona.

 

Kukurūzai – vienas pagrindinių meksikiečių produktų. Iš jų miltų ne tik buvo kepami paplotėliai bei tortilijos, bet ir verdama košė, gaminamas netgi gaivinantis bei tonizuojantis gėrimas, užpilant kukurūzų miltus vandeniu ir laikant šį mišinį keletą dienų. Šiais laikais panašus gėrimas gaminamas naudojant ryžių miltus.

 

Meksikiečiai ir karštuosius, ir šaltuosius patiekalus derina su tropiniais vaisiais, pirmiausia su mangais. Gaminant desertus, netradiciškai derinami moliūgas ir imbieras, kurie vadinami kalabasa ir dažnai konservuojami nendrių cukruje.

 

Gėrimai meksikiečiams, gyvenantiems karštame klimate, labai svarbūs. Mėgstamos tradicinės apelsinų, mandarinų, ananasų sultys, bet gaminamos ir egzotinės tamarindų sultys, kurios, nepaisant gasdinančios juodos spalvos, labai gerai numalšina troškulį. Minėtam gėrimui prilygsta galbūt tik xamaika – atšaldytas įvairių gėlių žiedų nuoviras.

 

Stiprūs gėrimai geriami iš mažų taurelių mažais gurkšneliais. Maža tekilos taurelė gali būti geriama visą vakarą, citrina ir druska vartojama ne tik tradiciškai su tekila, bet ir su alumi, kad karštyje gerti šaltą alų nebūtų pavojinga – citrinų sultys padeda apsisaugoti nuo peršalimo. Mėgėjai geria ir panašų gėrimą mičelada – prie anksčiau išvardintų komponentų pridedama ir daug pačių aštriausių pipirų.

 

Europiečiams meksikietiška virtuvė per daug pikantiška, todėl didžiausiuose Europos miestuose meksikietiškų restoranų nėra daug.

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Meksikietiškos avokadų salotos

 

3 nuvalyti avokadai,

2 žalios aitriosios paprikos, supjaustytos griežinėliais,

2 valg. š. susmulkintų svogūnų,

žiupsnelis koriandro,

alyvų aliejaus,

žiupsnelis druskos,

šlakelis citrinų sulčių.

 

Avokadus supjaustyti, apšlakstyti citrinų sultimis, sumaišyti su likusiais nurodytais produktais ir patiekti.

 

Burrito

 

turkey-burrito.jpg

Pavadinimas ispaniskai reiskia ''mazas asiliukas''..Manoma, kad taip pavadinta del to, kad suvyniojus tortilija, ji atrodo, kaip asiliuko ausis :geda: Pagal meksikieciu tradicijas, burrito turetu buti daroma is suvyniotu tortiliju, kuriu idaras gali buti tik is mesos - jautienos, kiaulienos arba vistienos..Taciau Amerikoje burrito labai paplite ir idare gali buti ne tik mesa, bet ir suris, salotos bei ivairios darzoves su salsa arba guakomole padazu :rolleyes: Pagal kiekvieno individualu skoni, galite burrito daryti tik su mesa ir pasiruosti darzoves ar salotas salia ir valgyti atskirai, arba viska deti kartu su mesa :super:

 

Cia pateiksiu savo recepteli 2/3 zmonems :super:

6 tortilijos (meksikietiski blynai) po 2 kiekvienam zmogui

0.5 arba 1 kg maltos jautienos arba kiaulienos

1 raudona arba geltona paprika

1 brokolio ziedas/galvute vidutinio dydzio arba pagal skoni

1 vidutinio dydzio raudonasis svogunas

1 maza cukinija

1 vidutinio dydzio pomidoras

1 arba 2 cesnako galvutes arba pagal skoni Schwartz Minced Garlic (smulkintas cesnakas)

Pagal skoni siek tiek alyvuogiu aliejaus, tarkuoto surio, druskos, pipiru, Fajita prieskoniu, metos, vegetos ir salsa padazo..

 

Apkepame malta mesa aliejuje su prieskoniais ir smulkiai supjaustytomis darzovemis..I gala dedame salsa padazo pagal skoni, kad mase siek tiek sultingesne butu..Tuo paciu metu kiekviena tortilija atsikirai dedame i folija ir jas visas sudedame i pries tai 200C ikaitinta orkaite..Pakaitiname jas apie 10-15 minuciu.Taip pat galima jas kaitinti ir mikrobangeje 1 minute, tik pirmiausiai turi buti atskirai ivyniotos i ta lipnu celofana, naudojama maisto ivyniojimui, kad ilgiau laikytusi.. Po to jau dedame paruosta idara, kelis saukstus tortilijos viduryje, paliekant siek tiek vietos apatineje tortilijos dalyje..Ant idaro pabarstome tarkuoto surio ir lenkiame apatine blyno dali, po to sonus, kaip parodyta paveikslelyje :super: Ir viskas, jei norite dar galite keleta salotu lapu salia pasideti arba issivirti ryziu ir valgyti kartu su jais..Skanaus :geda:

 

fold111.JPG

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Dekui Nicole uz receptelius. Labai jau graziai atrodo tas "mazas asiliukas"

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Ner uz ka, Ledi_x :coffee:

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

niam niam, iš visų virtuvių labiausiai mėgstu būtent meksikietiškus patiekalus, ypač tortiljas su guacamole padažu :flowers: Gaila, kad pas mus nebūna pirkti kokybiškų gerai prinokusių avokadų, tai nelabai išeina skaniai pasigamint

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Prisijunkite prie pokalbio

Jūs galite rašyti dabar, o registruotis vėliau. Jeigu turite paskyrą, prisijunkite dabar, kad rašytumėte iš savo paskyros.

Svečias
Parašykite atsakymą...

×   Įdėta kaip raiškusis tekstas.   Įdėti kaip grynąjį tekstą

  Only 75 emoji are allowed.

×   Nuorodos turinys įdėtas automatiškai.   Rodyti kaip įprastą nuorodą

×   Jūsų anksčiau įrašytas turinys buvo atkurtas.   Išvalyti redaktorių

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Sukurti naują...

Svarbi informacija

Informuojame, kad šiame puslapyje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su Privatumo politika.