Pereiti prie turinio
Leid

Brangiausia pasaulyje kava

Rekomenduojami pranešimai

kopi_luwak1.jpgKaip manote, iš ko gaminama pati elitiškiausia ir brangiausia pasaulyje kava? Iš tam tikros kavos rūšies? Vis dėlto ne. Ji gaminama iš viverinių šeimos žinduolio suvirškintų ir su išmatomis pasišalinusių kavos pupelių.

 

Kalba eina apie garsiąją kavos rūšį „Kopi Luwak“, kuriai pagal retumą ir kainą (320 – 400$ už kilogramą) nėra lygių. Ši kava kilusi iš Indonezijos – ji auga Javos, Sumatros ir Sulavesio salose.

 

kopi_luwak2.jpg„Kopi“ išvertus iš indoneziečių kalbos reiškia „kava“, o „Luwak“ – tai nedidelis gyvūnėlis, priklausantis civetoms, viverinių šeimai.

 

Luvakos gyvena medžiuose ir yra smulkieji plėšrūnai. Be to, jos labai mėgsta kavos pupeles ir, maža to, išsirenka brandžiausias ir aromatingiausias. Šiuos gyvūnus kavos mėgėjai vadino kenkėjais iki to laiko, kol kažkas sugalvojo iš jų užsidirbti didžiulius pinigus.

 

Esmė tame, kad luvakos suėda kur kas daugiau grūdų, nei pajėgia suvirškinti. Nesuvirškintos kavos pupelės, kurios slenka luvakų virškinamuoju traktu, būna paveiktos kai kurių fermentų ir iš organizmo pasišalina „natūraliu būdu“. Taigi pupelių skonis pasikeičia.

 

Vietiniai gyventojai uoliai renka žvėrelių nesuvirškintas kavos pupeles, iš kurių ir gaminama pati brangiausia pasaulyje kava.

 

Taip rinkoje atsiranda „Kopi Luwak“. Nežiūrint į savotišką šio gėrimo kilmę, gamintojai tikina, kad jis atitinka visus savybių standartus. Šios rūšies kava yra karamelinio atspalvio ir kvepia šokoladu.

 

Mokslininkų nuomone, mažai tikėtina, kad šią rinktinės rūšies kavą greitu metu būtų galima gaminti dirbtiniu būdu.

Guelfo universiteto (Kanada, Ontarijo provincija) tyrinėtojas Massimas Markone pasidomėjo, ar įmanoma pasiekti tokį patį efektą, kokį kavos skoniui daro civetos. Jis pradėjo ieškoti kitos vietos pasaulyje, kur būtų ir kavos, ir civetų. Galų gale atsidūrė Etiopijoje, kavos gimtinėje.

 

Žurnale „Food Research International“ M. Markone rašo, kaip jis paruošė kavą iš pupelių, kurias su išmatomis pašalino Afrikoje gyvenančios civetos. Šią kavą palygino su „Kopi Luwak“.

 

M. Markone nustatė, kad abiem atvejais vykstant virškinimui civetų organizme suskildavo tam tikri kavos pupelėse esantys baltymai. Dėl to, pakepinus pupeles, kavos skonis ir aromatas dar labiau sustiprėja. Kai kurie proteinai iš pupelių visiškai pašalinami, todėl iš šių pupelių pagaminta kava mažiau karti.

 

kopi_luwak.jpgTačiau „Kopi Luwak“ nukopijuoti ne taip lengva, kaip tikėjosi Markone: Indonezijos kačių žarnynas baltymus ištirpdo kur kas kruopščiau, nei tai padaro Etiopijos civetų virškinimo sistema.

 

Tačiau M. Markone pastebėjo ir tai, kad lėtas bakterijų ir fermentų poveikis civetų žarnyne yra panašus į kavos fermentavimo metodą, žinomą kaip „šlapias procesas“. Netgi medžiagos, naudojamos šiame procese, yra tokios pačios – tai pieno rūgšties bakterijos.

 

Didžioji „Kopi Luwak“ dalis tradiciškai keliauja į Japoniją. Neseniai kukli partija pateko į JAV ir sukėlė sąmyšį vietinių kavos profesionalų rinkoje. Kai kurie šią informaciją apie rūšį vertino skeptiškai, bet paskui pabandė ir liko visiškai patenkinti.

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Kad neprikurtume be proto daug panašių temų, tai tikiuosi Leid neužpyks, kad prijungsiu prie brangiausios kavos info apie brangiausią arbatą ir įvairius kitus maisto produktus bei patiekalus :lol:

 

Brangiausia pasaulyje arbata vadinasi Dachunpao, išvertus tai reiškia - Didelis raudonas chalatas.

Ši arbata gaunama iš šešių arbatos krūmų, augančių netoli Tiansin vienuolyno. Šių unikalių arbatos krūmų amžius - 350 metų. Kiekvienais metais surenkama ne daugiau kaip 500 g legendinės arbatos, kuri, jau paruošta vartojimui, kainuoja 685 tūkst. USD už kilogramą. 2005 m. 20 g tokios arbatos (maždaug 4 a.š.) aukcione Fuczianyje parduota už 208 tūkst. juanių (apie 25 tūkst. USD). 2006 m. visas derlius buvo perduotas nacionalinio Kinijos muziejaus apsaugai. Nuo to laiko šia arbata negali pasimėgauti niekas. Nuo 1980-ųjų metų imta dauginti arbatos daigelius ir jau gauta pirmoji arbata, kuri irgi vadinama Didžiuoju Raudonuoju chalatu, tačiau žinovai sako, kad gauta arbata nė iš tolo neprilygsta buvusiai Dachunpao arbatai.

 

O pats brangiausias arbatos pokelis, kainuojantis 7500 svarų sterlingų, buvo pagamintas Anglijoje, garsios juvelyrinės firmos Boodles juvelyrų 75-ojo žinomos firmos PG Tips jubiliejaus proga. Šiam rankų darbo šedevrui sukurti prireikė 3 mėn. ir buvo sunaudota 280 deimantų

213945.jpg

 

Pačios brangiausios salotos pasaulyje, kurios vadinasi "Florette Sea&Earth", yra ruošiamos Oksfordo viešbutyje "Le Manoir aux Quat Saisons". Sudėtyje - jaunučiai florette salotų lapai, didžiojo eršketo (beluga) ikrai, 50 g rinktinių auksinių Almas ikrų, langustas, jūrinis krabas ir jūrinis omaras. Patiekalo autorius Raimondas le Blankas dar pagardina šias salotas alyvų aliejumi, trintais triufeliais, raudonaisiais pipirais, bulvėmis, puošia auksine folija. Patiekalo kaina - 635 svarai sterlingų.

_39230510_expensivesalad203.jpg

 

Brangiausio pasaulyje deserto, kainuojančio... 25 tūkst. dolerių, galima paskanauti Niujorke, restorane "Serendipity 3". Tai grietininiai ledai su 25 rūšimis kakavos, papuošti plakta grietinėle, valgomo aukso gabaliukais, o taip pat mažu šokoladuku "La Madeline au Truffle" iš "Knipschildt Chocolatier". Desertas patiekiamas bokale, papuoštame aukso apvadais ir deimantais, su auksiniu šaukšteliu, taip pat papuoštu deimantais (deserto indus ir įrankius išeidamas klientas gali pasiimti su savimi). Norint užsisakyti šiuos ledus, apie tai reikia pranešti restoranui iš anksto.

frrrozen-haute-chocolate_48.jpg

 

Brangiausias pasaulyje šokoladas "Chocopologie by Knipschildt" yra gaminamas JAV, kompanijos "Knipschildt Chocolatier". Tai tamsusis šokoladas, kurio galiojimo laikas labai trumpas (juk tam, kad konditerijos gaminys ilgiau negestų, į jį dedami įvairiausi pigūs ingredientai, o šiam šokoladui tai netinka). Už svarą (453 g) tokio šokolado "Chocopologie by Knipschildt" pirkėjams tektų pakloti 2600 dolerių.

ChocopologiebyKnipschildt6.jpg

 

Brangiausi ikrai pasaulyje visai ne juodieji ir netgi ne retieji pilkieji. Patys brangiausi yra iš Irano eksportuojami retieji Almas auksiniai ikrai, gaunami iš didžiojo eršketo albinoso, kuriam turi būti ne mažiau kaip 60 metų. Iš tiesų ikrai yra baltos spalvos, o vadinami auksiniais, nes yra supokuojami į auksines skardines. Tikima, kad ši žuvis išliko nepakitusi 120 mln. metų ir yra seniausias išlikęs dinozaurų eros atstovas. Ji tokia reta, jog per metus šių žuvų sugaunama iki 100 vnt. Kuo baltesni ikrai, tuo senesnė yra žuvis, ir tuo subtilesnis ir labiau rafinuotas ikrų skonis. Pavadinimas kilęs iš rusiško žodžio "almaz", reiškiančio "deimantas". Šie ikrai labai reti, todėl kadaise buvo rezervuojami tik Rusijos carų stalui. 100 g šios rūšies ikrų, supokuotų į į indelį iš gryno 24 K aukso, kainuoja apie 2000 JAV dolerių.

Almas%20Caviar.jpg

Beluga%20Caviar.gif

 

Pati brangiausia pasaulyje mėsa - tai marmurinė jautiena, gaunama tik iš japoniškų Vagiu (Wagyu) veislės karvių. Ištisus tūkstantmečius šios karvės buvo veisiamos tik Japonijoje, netoli Kobės miesto, su jomis elgiamasi pagarbiai ir jos šeriamos tik pačiomis geriausiomis žolėmis. Taip pat kiekvieną dieną karves trynė sake ir girdė alumi. Daugybę metų japonai neeksportavo šių gyvulių svetur dėl veisimo, bet dabar Vagiu karvės auginamos ir Australijoje. Tai turėjo įtakos produkcijos, t.y. mėsos kainai, mat australai fermeriai, kad būtų geresnė mėsa, ėmė toms karvėms duoti raudonojo vyno, po 16 dolerių už butelį (1 karvei per dieną reikia maždaug 6 kibirų). 200 g šios jautienos file Europoje kainuoja daugiau kaip 100 dolerių. Kai kuriuos, pačius skaniausius ir švelniausius kąsnelius, parduoda ir už 1000 dolerių.

02.jpg

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

apie kavą buvau girdėjusi vyras jos yra gėręs,sakė :rolleyes: o vat visa kita man naujiena, labai įdomu :mirksiukas:

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

tik seile pavarvinti galime apie tokius dalykus skaitydamos :huh:

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Prisijunkite prie pokalbio

Jūs galite rašyti dabar, o registruotis vėliau. Jeigu turite paskyrą, prisijunkite dabar, kad rašytumėte iš savo paskyros.

Svečias
Parašykite atsakymą...

×   Įdėta kaip raiškusis tekstas.   Įdėti kaip grynąjį tekstą

  Only 75 emoji are allowed.

×   Nuorodos turinys įdėtas automatiškai.   Rodyti kaip įprastą nuorodą

×   Jūsų anksčiau įrašytas turinys buvo atkurtas.   Išvalyti redaktorių

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Sukurti naują...

Svarbi informacija

Informuojame, kad šiame puslapyje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su Privatumo politika.