Pereiti prie turinio
Snapė

Šventiniai patiekalai - Kūčių ir Kalėdų stalui

Rekomenduojami pranešimai

Soriukas, mergaitės, pražioplinau - prabėgau tik Kulinarijos skyrelį ir neradusi tokios temelės užvedžiau :hm: Manau, kad tikrai reiktų sujungti į vieną :geda:

 

dar vieną nesudėtingą kalėdinį receptuką radau, reiks išbandyti dar iki švenčių, kas gaunasi:

 

Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su špinatais

 

10 pyragėlių:

 

450 g šviežios arba šaldytos sluoksniuotos tešlos;

1 kiaušinis;

250 g šviežių lapinių špinatų;

1 mažas svogūnas;

1 skiltelė česnako;

1 valg. š. sviesto;

Druskos;

Pipirų;

200 g kapotos kiaulienos arba stambiai maltos mėsos.

 

GAMINIMAS:

 

Jei naudojate šaldytą sluoksniuotą tešlą- ją atšildyti. Špinatus nuplauti, perrinkti ir nuvarvinti. Svogūną nulupti, supjaustyti mažais kubeliais. Česnako skiltelę nulupti, išspausti ir apkepinti karštame svieste. Į keptuvę su svogūnais ir česnakais sudėti špinatus, pagardinti druska bei pipirais, patroškinti ir ataušinti.

Tešlą iškočioti ir padalinti į 10 kvadratų. Kiaušinio baltymą atskirti nuo trynio ir juo aptepti tešlos kvadratų kraštus. Špinatų masę dėti ant tešlos kvadratų, ant jų sudėti kapotą arba stambiai maltą kiaulieną, perlenkti ir gerai suspausti kraštus. Juose padaryti įpjovimus ½ cm atstumu vienas nuo kito. Taip susidariusius „dantelius“ truputį patempti.

Pyragėlius dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir aptepti tryniu. Kišti į iš anksto iki 200°C temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepti 12-20 min.

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

keletas idėjų kalėdinio stalo dekoravimui:

 

xmastable1.jpg

 

6jbdqxc.jpg

 

christmas-table-in-white-thumb1654084.jpg

 

http://decorateyourtable.com/christmas-win...ecorations.html

 

 

Dar vienas paprastutis receptukas:

Grikių košė su riešutais. 200 g grikių nuplauti, gerai nuvarvinti, apkepti 2 šaukštuose sviesto. 100 g džiovintų abrikosų, 100 g džiovintų slyvų supjaustyti kubeliais, 100 g pakepintų graikinių riešutų sukapoti, sumaišyti su grikiais, užpilti verdančiu vandeniu, pagardinti druska ir virti. Košę patiekti su grietinėle arba grietine.

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Kūčių valgiai

 

Kūčių valgiai turi savo simbolinę prasmę. Obuoliai simbolizuoja Rojaus medį, be to tai skalsos, laimės simbolis. Žirniai simbolizuoja išvaryto iš Rojaus Adomo ašaras. Kviečiai – skalsos simbolis. Grūdų mišinys – derlingi metai. Medus – šviesos ir sveikatos simbolis. Kūčiukai simbolizuoja arba meilės vakarienę arba duonos kepaliuką protėvių vėlėms vaišinti. Žuvis ir silkė – pasninko valgis.

 

Aguonų pienas

Aguonos nuplaunamos, užplikomos verdančiu vandeniu, nupilamos ir paliekamos valandai brinkti. Paskui trinamos specialiame inde arba keletą kartų (4–5 kartus) permalamos mėsmale. Baigus trinti, užpilamos virintu vandeniu ir paliekamos kelioms valandoms. Prieš geriant pasaldinamos cukrumi ar medumi. Aguonpieniu užpilami kūčiukai.

 

Spirginė

Šis patiekalas dar vadinamas spirgute, kanapių druska. Kanapes reikia nuplauti, apdžiovinti, sugrūsti ir pakepinti keptuvėje kol paruduoja. Tada suberti į indą, įdėti druskos, svogūnų, pipirų ir grūsti, kol pasidarys miltai. Paskui dar pakepti keptuvėje. Į kanapių druską dažosi virtas bulves. Kartais vietoj kanapių naudoja linų sėmenis.

 

Spanguolių kisielius

Spanguoles nuplauti ir surišti į drobę, tada sudaužyti ant lentelės. Sultis supilti į dubenėlį, padėtą po lentele. Drobė su spanguolių likučiais nardinama į vandenį ir spaudoma rankomis, kol mazgelyje lieka tik uogų žievelės. Sultys atskiedžiamos, ant mažos ugnies užvirinamos ir nukošiamos. Paskui maišant pilamas į vandenį su cukrumi išleistas krakmolas. Maišant verdama apie 5 minutes. Vietoj spanguolių galima naudoti bruknes, kitus vaisius ar uogas.

 

Grybai

Valgomi marinuoti, virti su svogūnais, pipirais ir lauro lapeliais. Sūdytus grybus reikia numirkyti, smulkiai supjaustyti ir sumaišyti su rupiai tarkuotu obuolių, smulkiai trintais svogūnais, užpilti aliejumi. Galima kepti aliejuje džiovintus baravykus. Grybai taip pat troškinami ir su kopūstais bei aliejumi.

 

Grybų maltinukai

Džiovintus grybus išvirti ir smulkiai supjaustyti arba sumalti mėsmale. Pridėti pipirų, sukapotų svogūnų, miltų, įpilti truputėlį vandens, išminkyti ir daryti suplotus kukulius ir kepti su aliejumi keptuvėje.

 

„Kliunkė“

Atskirai išvirti žirnius ir skustas bulves. Išvirusias bulves sutrinti, žirnius tik apgrūsti. Sudėti viską į vieną puodą ir grūsti taip, kad žirniai liktų apysveikiai. Valgyti su raugintais kopūstais, cibulyne, silke, žuvimi.

 

Kopūstai

Raugintus kopūstus galima užpilti su aliejumi ir kepti su svogūnais. Valgyti su karštomis bulvėmis arba pupelėmis. Taip pat kopūstai dar troškinami su džiovintais grybais. Kartais baigus virti įdedama silkės.

 

Kūčiukai

Kepami iš pasūdytos mielinių miltų su mielėmis ar be mielių tešlos. Kad kūčiukai būtų trapesni į tešlą įpilama truputį aliejaus. Minkant kartais į tešlą įberiama aguonų ir cukraus. Pakilusią tešlą reikia sukočioti į volelius ir supjaustyti mažais gabalėliais ir kepti.

 

Silkė

Išvalyta, bet nemirkyta silkė valgoma su keptais svogūnais ir karštomis bulvėmis. Silkę galima supjaustyti gabaliukais, pridėti susmulkintų ir aliejuje apkepintų kapotų grybų. Taip pat silkė gaminama su tarkuotomis keptuvėje su aliejumi ir svogūnais apkepintomis morkomis.

 

Sriubalynė (cebulynė, cibulynė, rasalynė)

Išvalytas silkes suvynioti į popierių ir dėti ant žarijų arba pakasti po karštais pelenais. Popieriui pajuodus, ištraukti, nuvalyti, dubenėlyje sutrinti mediniu šaukštu, užpilti virinto vandens, išmaišyti, nukošti. Į skystį gausiai pridėti svogūnų griežinėlių, maltų karčiųjų pipirų, truputį rūgšties – burokų arba acto, druskos. Kai kur svogūnus su silke trina kartu. Valgo šaltą su virtomis bulvėmis.


Dovanėlėflow9.giflabas.gifgrom.gifkonnsultantas.gifcompliment.gifforumo%20simpatija.gif

 

esufainuole.gif

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Zana, ačiū labai už nuorodą ir vertingą info :) . Peliukai tai superiniai :D

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

dar vieną paprastą receptuką pasninkiniam Kūčių stalui parašysiu (man atrodo, kad tai žemaitiškas valgis, teko porą kartų skanauti vestuvėse Žemaitijoje, labai patiko):

reikia pakepint linų sėmenis , juos sumalti su druska, pipirais, galima įdėti ir smulkiai kapoto česnako arba svogūno. Su lupenom išvirtas bulves nulupti ir dažyti į tą mišinį - pirštus galima apsilaižyt. Esu girdėjusi, kad kai kas naudoja kanapes, bet jų gauti sudėtinga, gal pas bobutes turguose būna :rolleyes:

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

o čia dar pora saldžiųjų receptų, atkeliavusių iš kitų kraštų:

 

Šventinis Kalėdinis pyragas

 

Jam reikės 130 ml šilto pieno, 35 g cukraus, gabalėlio (40 g) mielių, 450 g persijotų miltų, 5 trynių, 135 g kambario temperatūros sviesto. Taip pat trupučio druskos, 80 g razinų, 70 g skrudintų migdolų lapelių, 50 g kapoto citronato (citrinos žievelės išlaikytos cukruje), tiek pat kapoto oranžado (apelsinų žievelės cukruje, perkamos jau paruoštos), pusės citrinos žievelės, 1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus, 1 arbatinio šaukštelio kvapniųjų pipirų, 100 g skysto sviesto aptepimui, 100 g cukraus pudros.

 

Pieną su cukrumi, sutrupintom mielėm ir 5 šaukštais miltų sumaišyti, apdengti folija ir palikti pakilti 20 min. šiltoje vietoje. Sudėti likusius miltus ir trynius, suminkyti tešlą. Įminkyti sviestą ir įberti žiupsnelį druskos. Tešlą uždengti ir laikyti apie 2 val, kad pakiltų. Razinas tuo metu pamerkti į romą. Išmirkius jas, migdolus, citronątą bei oranžadą, citrinos žieveles ir vaniliną įmaišyti į tešlą.

 

Tešlą ant stalo suminkyti, palaikyti trumpai ir suformuoti pyragą. Dėti į sviestuotą skardą ir palikti pakilti dar 30 min. Kepti 60 min. 170 laipsnių temperatūroje. Tada išimti, aptepti visu skystu sviestu. Apibarstyti cukraus pudra, sumaišyta su pipirais.

 

 

Anyžiniai sausainėliai

 

Šie sausainėliai - anyžių-cinamono žvaigždutės su migdolų glazūra, kepami be miltų. Juos galima kepti likus 4 savaitėms iki Kalėdų. Tikrai nesuges.

 

Jiems prireiks 80 g džiovintų vyšnių arba slyvų, tiek pat marcipano, 125 g cukraus, 100 g maltų lazdyno riešutų, tiek pat maltų migdolų, pusės arbatinio šaukštelio cinamono, tiek pat maltų anyžių, pusės apelsino žievelės, druskos, 3 baltymų, 1 valgomojo šaukšto migdolų sirupo, 50 g. cukraus pudros ir anyžių sėklų pabarstyti.

 

Slyvas reikia sukapoti. Marcipaną supjaustyti nedideliais gabalėliais ir sudėti į dubenį su druskos žiupsneliu, cukrumi, riešutais, migdolais, cinamonu, anyžiais, apelsino žievele. Įdėti 2 baltymus ir suminkyti. Tešlą vynioti į foliją ir 3 val. padėti šaltai. Tada dėti ant cukrumi pabarstyto kepimo popieriaus ir išploti 2 cm storio lakštą. Pabarstyti cukrumi, uždengti kepimo popieriumi ir iškočioti iki 0,5 cm storio.

 

Tada įdėti valandai į šaldiklį. Išėmus išspausti žvaigždutes formeles pamirkius karštame vandenyje, kad neliptų tešla. Sudėti į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Paruošti glazūrą. 1 baltymą su druskos žiupsneliu ir migdolų sirupu lengvai suplakti beriant cukraus pudrą, kol masė taps kietoka. Tepti ant sausainių, pabarstyti anyžiais. Kepti 140 laipsnių temperatūroje 15 - 20 min.

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Aikit sau mergaites kokiu cia skanestu pridejo mmm... ka nors butinai reiks pagaminti savo seimai. Aciu!! :mirksiukas:


Dovanėlėgrom.gifcompliment.gifmylimas%20autorius.gifforumo%20simpatija.gifmenas.gif

 

Nors žodžiai aštrūs, o veido israiska tokia gamer.gif, bet tu žinok, kad apkabinčiau aš tave preved.gif

 

sv.gif

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Susikurkite paskyrą arba prisijunkite, jei norite komentuoti

Komentuoti gali tik registruoti nariai

Susikurkite paskyrą

Prisijunkite prie mūsų bendruomenės.

Užsiregistruoti

Prisijungti

Turite paskyrą? Prisijunkite.

Prisijunkite dabar

×
×
  • Sukurti naują...

Svarbi informacija

Informuojame, kad šiame puslapyje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su Privatumo politika.