Pereiti prie turinio
jurk

Etiketo pradžiamokslis

Rekomenduojami pranešimai

Dietinis maistas

Pakvietimas į pobūvį, kuriame bus valgoma, kartais sudaro keblumų ne tik tiems, kurie laikosi griežtos dietos, bet ir patiems šeimininkams bei kitiems svečiams. Keblumų kyla tuomet, kai kuris nors svečias elgiasi nemandagiai ir egoistiškai. Jis pradeda, pvz., skųstis, kad dėl tam tikrų priežasčių (per didelio cholesterolio kiekio, didelio kraujo spaudimo, alergijos tam tikriems produktams) negali valgyti vieno ar kito patiekalo ir kartu priekaištauja kitiems, kad jie neva valgo tą ar kitą valgį, kuris yra labai kaloringas. Šiuo atveju reikia likytis dveijų taisyklių: pirma, tas, kuris laikosi dietos, turi arba atsisakyti tam tikro patiekalo, arba į pobūvį atvykti vėliau (prieš tai pranešęs), pvz., tik puodeio kavos. Antra, asmuo, dėl sveikatos, religinių ar asmeninių priežasčių negalintis valgyti tam tkro maisto, iš anksto apie tai turi pranešti šeimininkui. Tada pastarasis galės pasiūlyti kitą patiekalą (pvz, držovių apkepą).

 

Figos

Šviežios figos vaisiams skirtu peiliu įpjaunamos ir išskobiamos. Tik tarp artimų draugų jas galima perpjauti ir valgyti.

 

Folijoje keptos bulvės

Folijoje kepta bulvė svečiui patiekiama nupjautu viršumi, apipilta tirštu padažu. Kartu atnešamas ir šaukštelis, kuriuo karšta bulvė skobiamas iš luobo.

 

Fondiu

Fondiu - kompanijos pramoga. Jį valgydami kartu su malonia draugija, pvz., Naujųjų metų išvakarėse, puikiai leisite laiką, laukdami vidurnakčio. jei tai mėsos fondiu, iš daugelio prie šio pateikalo patiekiamų padažų kiekvienas išsirinks mėgstamiausią. Valgant sūrio fondiu, nekils nepatogumų dėl mėsos nevalgančių svečių, o į šokoladinį fondiu kiekvienas galės panardinti mėgstamo vaisiaus gabliuką. Fondiu šakutė nėra skirta kišti į burną. Tam yra skirtos įprastos šakutės. Taip yra todėl, kad karštuose riebaluose, verdančiame sultinyje, pakaitintame sūryje ar šokolade metalas smarkiai įkaista, todėl glima nusideginti burną. Kita priežastis - ne vienam gali būti nemalonu, kad kažkas iš kompanijos fondiu puode laikys įrankį, kurį ką tik turėjo burnoje.

 

Greipfrutai

Iš pradžių greipfrutas perpjaunamas per pusę. Galima ant jo užbarstyti šiek tiek cukraus, kad nebūtų labai rūgštus. Greipfruti valgyti naudojamas specialus šaukštelis. Jį atpažįstame iš to, kad vienas jo kraštas dantytas. Šaukšteliu atsargiai atskiriame minkštimą nuo odelių, nors šiek tiek sulčių beveik visuomet ištrykšta, todėl aukštesnės klasės viešbučiuose, patiekiant greipfrutus pusryčiams, svečio patogumui jie jau būna nulupti ir supjaustyti.

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Ikrai

Skaniausia ikrus valgyti mažu perlamutriniu šaukšteliu. Metaliniai įrankiai gali pakeisti ikrų skonį.

Kaulavaisiai

kaulavaisia serviruojami su vaisiams pjaustyti skirtu peiliuku. Kaulavaisiams priskiriamos slyvos, persikai, abrikosai, nektarinai ir pan. Šiuos vaisius galima imti rankomis. Jie paprasčiausiai paimami į kairę ranką, įpjaunami iki kauliuko ir perpjaunami pusiau. abi vis dar ant kauliuko besilaikančias puseles lengva atskirti pasukus į priešingas puses. Padalytos puselės ranka dedamos į burną arba valgomos įrnkiais, kaip kam patogiau.

 

Kiaulienos šonkauliai

Paprastai šonkaulius leidžiama valgyti rankomis, bent jau tuomet, kai jie yra vienas nuo kito atskirti. Kitu atveju naudojamas specialus pjausnių peilis (steak knife). Juo šonkauliukai atskiriami vienas nuo kito. Paprastai kartu pateikiamas padažas, į kurį šonkauliai mirkomi. kaip ir valgant paukštieną, kartu atnešama citrinų sultimis įmirkyta servetėlė, kuria bent jau minimaliai glima nusivalyti riebaluotus pirštus.

 

Kiaušiniai pusryčiams

Anksčiau pusryčiams skirtų kiaušinių viršui nupjauti nebuvo leidžiama naudoti peilio, nes metalo lydinys, reaguodamas su kiaušinio baltymu, šį negražiai nudažydavo. Šiuolaikinės medžiagos, naudojamos įrankių gamybai, tokių keblumų nesukelia, todėl kiaušinio viršų ramiai galite nupjauti peiliu. Tam, kas to daryti nėra įgudęs, siūloma kiaušinio viršų pramušti šaukšteliu ir nulupti smulkias atplaišas.

 

Kiviai

Kiviai niekuomet nelupami, o tiesiog peiliu perpjaunami pusiau. Iš puselės minkštimas išvalgomas šaukšteliu.

 

Kremai ir putėsiai

Kremai ir putėsiai valgomi desertiniu šaukšteliu. Desertai paprstai būna pridengiami. Jei kremas ar putėsiai papuošti vaisių gabalėliais ar kepiniais, dar reikės ir desertinės šakutės.

 

Kriaušės

Kriaušes bet kuriuo atveju reikia valgyti naudojantis vaisiams skirtais įrankiais. Dažnai restorane jas pateikia jau nuluptas ir supjaustytas, todėl valgyti būna paprasta, tačiau jei iš vaisiams skirto dubens paimate visą kriaušę, turite būti atidūs ją lupdami ir pjaustydami, nes šis vaisius yra itin sultingas.

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Kukurūzų burbuolės

Kukurūzų burbuolės patiekiamos su dviem tridantėmis specialiomis šakutėmis. Jos įsmeigiamos kairiajame ir dešniajame kukurūzų burbuolės gale. Burbuolė valgoma ją sukant.

 

Langustai

Langustai valgomi panašiai kaip omarai, tačiau juos valgyti yra gerokai paprasčiau, nes jie neturi žnyplių. langustų kojelėse mėsos nėra, todėl jos nevalgomos.

 

Melionai

Melionai dažniausiai patiekiami ant padėklo ar lėkštės perpjauti per pusę, supjaustyti ir be sėklų. Jei meliono minkštimas nėra supjaustytas, svečias pats jį peiliu atidalija nuo žievės. Atskirtas minkštimas supjaustomas į kąsnelius. Mažieji saldūs melionai dažniausiai patiekiami perpjauti per pusę. Valgoma tiesiog iš puselės desertiniu šaukštu, prieš tai pašalins sėklas.

 

Moliuskai

Moliuskai dažniausiai patiekiami su sultiniu ar sriuba. Moliuskas imamas į ranką, o šakute iškrapštoma mėsa. Visi kiti moliuskai atidarinėjami pirmojo geldučių puselėmis (kurios tampa įrankiais). Kartu su moliuskais paduodamas dubenėlis su vandeniu pirštams skalauti ir servetėlių.

 

Obuoliai

Obuolius reikia supjaustyti į keturias dalis, nulupti, išpjauti sėklalizdžius ir valgyti ranka ar vaisiams skirtais įrankiais.

 

Omarai

Omarą galima valgyti dvejopai. tai priklauso nuo to, ar omaras bus valgomas tradiciniu būdu - kaip pagrindinis patiekalas, ar prie kitų valgių. Kad omaras bus valgomas tradiciniu būdu, rodo ant stalo padėtos raudonos servetėlės. Servetėlių spalva rudona todėl, kad dėmes pašalinti iš balto audinio yra itin sudėtinga. Omarams valgyti skirtas servetėles galima netgi užsikišti už apykaklės. Per tokius pietus žnyples ir kojeles leidžiama imti į rankas. paprastai omaras patiekiamas perskirtas išilgai. Omarui pjaustyti reikia ne tik jėgos ir įgudimo. Jį pjaustant skystis net švirkščia, tad staltiesę gali išterlioti bjaurios dėmės. Mėsa iš žnyplių ir kojelių ištraukiama specialia šakute. Ji yra ilga ir plona, užsibaigia dveim žnyplių formos danteliais. kartais dėl atsargumo būna padėtos ir specialios metalinės žnyplės, kuriomis, jei reikia, perlaužiamos omaro žnyplės, nors dažniausiai jas virėjas paruošia virtuvėje. Išėmus mėsą iš žnyplių, kojelių ir perkirstos uodegos, ji valgoma peiliu ir šakute. Valgant omarą, rekomenduojama laikytis tokios eilės tvarkos:

1. Nulaužti galūnes;

2. Žnyples atsargiai perlaužti specialiomis žnyplėmis, kad mėsa nesusitraiškytų (mėsą iš žnyplių išimti omarų šakute);

3. Kojas perlaužti į atskiras dalis ties sąnariais;

4. Ilgąją omarų škutę laikyti dešine ranka ir ja ištraukti mėsą.

Valgant omarą visuomet padedama dar viena lėkštė likusioms vėžiagvio dalims sudėti. Pagal taisykles kiekvienas svečias dar turėtų gauti po dubenėlį su vandeniu ir citrinos skitele rankoms nusiplauti.

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Aciu,labai naudinga info :pilot:


Vienintelis būdas atsikratyti pagundos - jai pasiduoti.

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Susikurkite paskyrą arba prisijunkite, jei norite komentuoti

Komentuoti gali tik registruoti nariai

Susikurkite paskyrą

Prisijunkite prie mūsų bendruomenės.

Užsiregistruoti

Prisijungti

Turite paskyrą? Prisijunkite.

Prisijunkite dabar

×
×
  • Sukurti naują...

Svarbi informacija

Informuojame, kad šiame puslapyje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su Privatumo politika.