Pereiti prie turinio
jurk

Etiketo pradžiamokslis

Rekomenduojami pranešimai

Stalo etiketas

 

Stalo padengimas oficialiai vakarienei

Plokščia didelė lėkštė statoma per 2,5 cm nuo stalo krašto. Jeigu ant jos jau padėta lėkštė su pirmuoju patiekalu, servetėlė dedama į kairę nuo šakučių. Įrankiai sulygiuojami pagal kotų galus. Šakutės (nedaugiau kaip trys) dedamos į kairę nuo lėkštės pagal naudojimo tvarką, imant iš krašto; šakutė austrėms vienintelė dedama peilių pusėje, į dešinę nuo jų, dantukais į viršų. Peiliai (nedaugiau kaip trys) dedami ašmenimis į vidų į dešinę nuo lėkštės ir naudojami nuo krašto. Vienintelis šaukštas (sriubai) dedamas į dešinę nuo peilių. Desertinė šakutė ir peilis dedami už lėkštės, šaukšto kotas į dešinę pusę, šakutės danteliais - į dešinę. Labai oficialiai vakarienei deserto šaukštą ir šakutę atneša kartu su desertu. Ant stalo statomos ne daugiau kaip keturios taurės – vandeniui, baltajam ir raudonajam vynams ir šampanui. Druskinė ir pipirinė statomos už lėkštės, pipirinė statoma į kairę nuo druskinės, didesnės pipirinės ir druskinės, kuriomis naudosis keli svečiai, statomos šiek tiek už vyno taurių, tarp dviejų svečių.

 

Patarimai prie stalo:

 

- Šakutė laikoma kaire ranka, dantukais žemyn, o peilis visą laiką dešine ranka.

 

- Keičiantis patiekalams įrankiai imami nuo krašto.

 

- Panaudoti įrankiai niekada nepaliekami ant stalo ar puodelyje, bet yra išimtis: jeigu yra didelė sriubos lėkštė, padėta ant polėkštės, šaukštas paliekamas sriubos lėkštėje arba polėkštėje, jei ant jos yra vietos.

 

- Pabaigę valgyti, įrankius padedate į lėkštės vidurį, peilio ašmenys į vidų, šakutė peiliui iš kairės, dantukais į viršų.

 

- Sriubos lėkštės naudojamos oficialiems pobūviams. Kadangi sriubai valgyti reikalingas didelis šaukštas, sriubą valgykite iš šaukšto šono, o ne kiškite jį priekiu į burną.

 

- Sriubos puodeliai su dviem ąselėmis naudojami drebutinėms sriuboms ir sultiniams. Iš tokio puodelio galima ne tik semti šaukštu, bet ir gerti. Jeigu paviršiuje plaukioja daržovės ir kiti priedai, pirma išvalgykite juos šaukštu, o tik paskui gergite iš puodelio.

 

- Vyno taures laikykite už kojelės taip, kad ranka nesušildytų vyno.

 

- Kai šparagai ar grybai pateikiami su skrebučiais, paimkite ir skrebutį.

 

- Atsipjovę lėkštėje kąsnį mėsos, žuviems ar paukštienos, pirma jį suvalgykite, tik paskui pjaukite kitą.

 

- Nepilkite padažų ir prieskonių neparagavę patiekalo.

 

- Druskinės ir pipirinės paprastai padedamos su sidabro ar dramblio kaulo šaukšteliais. Jeigu šaukštelių nėra, druską ar pipirus imkite švaraus peilio galiuku, arba paimkite žiupsnelį, suėmę nykščiubir smiliumi.

 

- Jeigu desertas paduodamas taurėse aukštomis kojelėmis ant lekštės, šaukštas paliekamas ant lekštės krašto, bet ne taurelėje net kol valgote desertą. Jeigu desertas pateikiamas kokiame nors dubenėlyje, šaukštą palikite jame arba ant polėkštės.

 

- Ledai valgomi šaukšteliu, bet jeigu juos pateikia su tinkančiu pyragu, desertas valgomas deserto šaukšteliu ir desertine šakute.

 

Kaip sodinti svečius prie stalo:

 

Yra keletą variantų kaip sodinti svečius prie stalo. Pirma – šeimininkė sėdi prie vieno stalo galo, o šeimininkas – prie kito. Šios tradicijos galima laikytis, kai prie stalo sėdi šeši ar aštuoniolika žmonių ir kai moterų ir vyrų yra po lygiai. Su aštuoniais, dvylika ar dvidešimt svečių (kai skaičius dalijasi iš keturių), šeimininkui ir šeimininkei neįmanoma sėdėti priešinguose stalo galuose taip, kaip šalia nesėdėtų dvi moterys ar du vyrai. Jei taip atsitinka, norėdama išlaikyti formulę vyras-moteris-vyras, šeimininkė turi pasislinkti per vieną vietą į kairę, o galustalėje, priešais šeimininką, reikia pasodinti vyrą.

 

Jei yra keli apskriti stalai, šeimininkas su šeimininke sėdi prie skirtingų stalų tokiose vietose, kad matytų visą kambarį. Taip jie gali stebėti svečius ir jų aptarnavimą.


Dovanėlėflow9.giflabas.gifgrom.gifkonnsultantas.gifcompliment.gifforumo%20simpatija.gif

 

esufainuole.gif

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Progos

 

Šeimininkų ir svečių pareigos. Rengiant priėmimą, būtina deramai jį suplanuoti: sudaryti svečių sąrašą, išsiųsti kvietimus, pasirūpinti stalo serviravimu, meniu, patarnaujančiu personalu, priėmimo eiga, pagalvoti net apie smulkiausias detales. Labai svarbu iš anksto išsiaiškinti garbingiausią svečią ir jam parodyti deramą dėmesį – numatyti vietą prie stalo, laiką jo kalbai ir pan.Šeimininkas ir šeimininkė pasitinka svečius stovėdami taip, kad kiekvienas galėtų paduoti ranką pirmiausia šeimininkei, po to šeimininkui. Supažindinant svečius (jei pobūvis didelis – bent jau sėdėsiančius greta), gražu paminėti jų profesiją ar pomėgius, kad po to svečiams būtų lengviau rasti bendrą kalbą. Šeimininkai nors trumpai turi pasikalbėti su kiekvienu svečiu. Šeimininkas parengia ir sako oficialą sveikinimo kalbą, paskelbia garbės svečiui skirtą pirmąjį tostą, šeimininkė duoda ženklą pradėti valgyti. Svečiai gali vėluoti į sėdimus priėmimus ne daugiau kaip penkias minutes, į stovimus – iki 30 min. Kuo svarbesnis svečias, tuo daugiau jis privalo vėluoti. Garbingiausias svečias atvyksta į priėmimą paskutinis, o išvyksta – pirmutinis. Paskui skirstosi ir kiti svečiai.

 

Kviestiniai pusryčiai rengiami nuo 12 iki 15 val. ir trunka 1,5 val. Jie gali būti organizuojami kitą dieną po kokios nors šventės arba svarbaus įvykio. Pusryčių metu dažniausiai siūlomi vienas du šalti užkandžiai, vienas karštas žuvies ar mėsos patiekalas ir desertas. Sriubos paprastai nesiūlomos. Prieš pusryčius svečiams pasiūlomas aperityvas, per pusryčius – prie patiekalų derantys gėrimai, mineralinis vanduo, kartais sultys. Po pusryčių patiekiama kava arba arbata. Prie žuvies siūlomas atšaldytas sausas baltasis vynas, prie mėsos – kambario temperatūros sausas raudonasis vynas, prie deserto – atšaldytas šampanas ar šampanizuotas vynas.Apranga – kostiumas, suknelė. Kaip rengtis nurodoma kvietime.

 

Kviestiniai pietūs rengiami tarp 18 ir 21 val. ir trunka 2-2,5 val. Apie valandą šio laiko svečiai praleidžia prie stalo pietaudami, likusį laiką - svetainėse. Kol svečiai renkasi, paduodami aperityvai, po pietų – kava ir arbata. Pietų metu patiekiama iki trijų šaltų žuvies ir mėsos patiekalų bei du karšti patiekalai. Jei siūloma sriuba, pakanka vieno karšto patiekalo. Prie patiekalų atitinkamai siūlomi vynai, kokteiliai, po pietų – viskis su ledu ar sodos vandeniu. Buteliai ant stalo nestatomi, juos paprastai siūlo padavėjai prie specialiai tam įrengto baro. Svečio vietą prie stalo žymi kortelė su pavarde, o jei kortelių nėra, svečius prie stalo palydi šeimininkė.Pietūs – iškilmingas priėmimas, todėl ir apranga svarbi: vyrams būtina dėvėti tamsų kostiumą, smokingą arba fraką, moterims – vakarinę suknelę.

 

Kviestinė vakarienė prasideda 20 val. arba vėliau. Nuo pietų ji skiriasi tik savo pradžios laiku. Kaip apsirengti paprastai nurodoma kvietime, dažniausiai vakariniais rūbais: vyrams – smokingu arba fraku, moterims – ilga vakarine suknele.

 

Aperityvas. Taip vadinamas priėmimas prieš pobūvį. Jei vakaras vyks namuose, prieš sėdant už stalo, belaukiant, kol susirinks svečiai vaišinama lengva užkandėle – sūriu, riešutais, vaisiais, galima pasiūlyti sauso, pusiau sauso vyno ar grogo. Tačiau reikėtų prisiminti, kad aperityvo metu patiekiamų vynų taurės prie pagrindinio stalo nenešamos. Jei vyno ar kito gėrimo nespėjome išgerti, reikėtų atsiklausti šeimininkės, ar nusinešdami taurę, nesugadinsime stalo serviruotės. Labai patogu aperityvui susirinkti namuose, kai pobūvis vyks restorane. Tokiu atveju svečiai patys įteikia gėles ir dovanas šeimininkams, susipažįsta. Aperityvas trunka apie 15-20 minučių.

 

Kavutė. Kavos ar arbatos puodeliui dažniausiai kviečiame po pietų, nuo 16 iki 18 valandos. Pakviestasis kavos į namus vakarienei nepasilieka. Darbe taip galima pažymėti gimimo dieną ar kitą progą. Stalas serviruojamas užkandžių ar desertine lėkštele ir kavos puodeliu, vaišinama sumuštiniais, saldumynais, prie kurių dera likeris, šampanas, konjakas, saldūs ar pusiau saldūs vynai. Oficialūs kvietimai nebūtini, galima pakviesti ir telefonu.

 

Priėmimas „Taurė šampano“ prasideda 12 val. ir tęsiasi apie vieną valandą. Organizuojamas svečiui, delegacijai pagerbti, sutarties pasirašymo, naujo biuro atidarymo proga, vadovaujančiam asmeniui pradedant eiti savo pareigas, pristatymo metu. Vaišinamasi stovint. Šio priėmimo metu siūlomas šampanas, įvairūs vynai, sultys. Jei priėmimo metu vaišinama šampanu, jo atsisakyti nederėtų. Šampanas dažniausiai geriamas iškilminga proga, todėl atsisakymas gali būti suprastas kaip nepagarba asmeniui ar įvykiui. Nenorint gerti, galima taurę pakelti, priglausti prie lūpų ir, neatkreipiant aplinkinių dėmesio, padėti. Priėmimo metu vaišinama lengvais užkandžiais, tačiau jie nebūtini.


Dovanėlėflow9.giflabas.gifgrom.gifkonnsultantas.gifcompliment.gifforumo%20simpatija.gif

 

esufainuole.gif

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Apranga

 

Vakarinis puošnumas tai ne tik savo skonio demonstravimas, bet ir atitikimas aprangos etiketo taisyklių

 

Gavusi kvietimą į pobūvį, o jame parašyta: apranga – vakariniai drabužiai, moteris sunerimsta: mintys, kaip tinkamai apsirengti, kokiais papuošalais pasidabinti, neduoda ramybės. Norisi atrodyti grakščiai, patraukliai, madingai, bet kartu ir nepretenzingai. Vakariniai drabužiai padeda sukurti gerą, šventišką nuotaiką. Jie labiau negu bet kurie kiti rūbai turi atitikti individualias išvaizdos ir charakterio savybes, laikyseną, stilių, suteikti kuklumo arba ekstravagantiškumo. Paprastai vakarinės suknelės siuvamos ilgos, tačiau, atsižvelgiant į progą ir vietą, galimi ir kiti variantai. Vakariniai drabužiai, skirti namų iškilmėms, įgauna ramią, santūrią formą. Juose vengiama labai aštrių spalvinių sprendimų, brangių blizgančių audinių. Be suknelių, kostiumėlių, dėvimi ansambliai iš tamsaus lygaus sijono ir puošnios baltos ar kitos šviesios spalvos palaidinukės su rankovėmis ar be jų. Vakariniam premjeriniam spektakliui tinka puošnesnės, atviresnės vakarinės suknelės, naudojama daugiau dekoratyvinės apdailos. Eilinių spektaklių metu dėvimuose drabužiuose vyrauja neutralios spalvos ir formos. Per kokteilių tipo pobūvius, kurie organizuojami 17-19 val., dėvimos nesudėtingo kirpimo, kokybiško audinio neilgos suknelės. Vakariniai drabužiai, skirti šokių baliams ar kitiems iškilmingiems pobūviams, atspindi pačius įvairiausius sprendimus. Suknelės gali būti labai atviros, paliekami nuogi pečiai, rankos, kaklas, modeliuojami gilūs skeltukai ir pan. Atsisakoma praktišką paskirtį turinčių elementų, tokių kaip rankovės, apykaklės arba joms suteikiama nauja dekoratyvi forma, nepriimtina kukliems kasdieniams modeliams. Prie šių drabužių būtinos papildomos šventinio tualeto detalės. Jos taip pat neturi būti praktinio pobūdžio (pvz., prie ilgos puošnios vakarinės suknelės netinka rankinis laikrodis). Čia dera brangūs papuošalai, blizgioji bižuterija, puošnūs šaliai ir pan. Batelių spalva ir faktūra derinama prie mažų rankinių.

 

Pastaruoju metu ilgas vakarines sukneles išstumia madingos su giliais skeltukais į apačią platėjančios kelnės bei platesnę paskirtį turintys trumpi drabužiai. Susiformavo net specialus terminas, apibūdinantis populiarią vakarinės suknelės rūšį, – maža juoda suknelė. Tokios kuklios, nesudėtingos formos suknelės gali būti dėvimos pačiomis įvairiausiomis progomis, o lengvai keičiami aksesuarai leidžia modifikuoti jų išvaizdą.

 

Šiuolaikinė vakarinių drabužių mada žavi siluetų paprastumu. Didesnis dėmesys skiriamas audiniams. Jie turi būti labai geros kokybės. Pasirenkant medžiagą, svarbu metų laikas, kuriuo rūbas bus dėvimas (vasarai – lengvesni audiniai, žiemai – storesni). Ypač madingi auksu ar sidabru žvilgantys, taip pat turtingos faktūros audiniai, su įaustais blizgučiais ar metaliniais siūlais, karoliukais. Tradiciniai vakarinių suknelių audiniai – aksomas, brokatas, gipiūras. Šiuo metu populiarūs organza, šifonas, tafta. Kadangi vakariniams drabužiams plačiai taikomas siuvinėjimas, todėl dažniausiai naudojami vienspalviai audiniai, nors galimi ir stambūs efektingi raštai. Šalia visada populiarios juodos spalvos, vakariniams drabužiams taikomos ir kitos sodrios, ryškaus kolorito spalvos, taip pat ir švelnūs pasteliniai tonai. Tai priklauso nuo to, kokio efekto tikimės. Ilgos, sudėtingo kirpimo, su drapiruotėmis vakarinės suknelės dėvimos iškilmingiausiomis progomis – Naujųjų metų sutikimo, vestuvių, jubiliejų metu ir pan.


Dovanėlėflow9.giflabas.gifgrom.gifkonnsultantas.gifcompliment.gifforumo%20simpatija.gif

 

esufainuole.gif

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Stalo dekoracijos

 

Užmarštin nuėjo tie laikai, kai net aukštuomenės puotose maistas iš bendrų indų buvo imamas rankomis, jo likučiai metami ant grindų čia pat besisukiojantiems šunims, o rankos valomos į jų kailius. Tobulėjant žmogaus buičiai, išaugo ir estetiniai poreikiai: žmogui prireikė geresnio drabužio, gardesnio valgio, gražiau padengto stalo. Kasdieninio stalo serviravimas šiandien jau tapo įprastu dalyku, o šventinio stalo puošimas – šiokiu tokiu rūpesčiu.

 

Ar­tė­jan­ti dvie­jų am­žių san­dū­ra tar­si įpa­rei­go­ja su­kur­ti kaž­ką ne­pa­pras­to. Ne­be­už­ten­ka tai­syk­lin­gai ant sta­lo su­dė­tų tar­pu­sa­vy­je de­ran­čių in­dų, tau­rių bei įran­kių. Rei­ka­lin­ga ben­dra sta­lo har­mo­ni­ja, spal­vų der­mė ir šven­ti­nė nuo­tai­ka.

 

Tai su­kur­ti ga­li­ma vi­sai pa­pras­to­mis prie­mo­nė­mis. Pa­ren­kant sta­lui stal­tie­sę, ne­rei­kė­tų ap­si­ri­bo­ti bal­ta spal­va. Puoš­niai at­ro­do gels­va, kre­mi­nė ar žals­va stal­tie­sė, de­ri­na­ma prie in­ter­je­ro spal­vi­nio to­no. La­bai švie­sia­me, erd­via­me kam­ba­ry­je ga­li­ma eks­pe­ri­men­tuo­ti su tam­siai ža­lia, mė­ly­na ar vyš­ni­ne stal­tie­se, ant ku­rios ypač iš­ryš­kė­ja bal­tos de­ko­ra­ty­viai iš­lanks­ty­tos hi­gie­ni­nės ser­ve­tė­lės. Pas­ta­ro­sios yra be­ne pa­pras­čiau­sias sta­lo puo­ši­mo ele­men­tas. De­ko­ra­ty­viai iš­lanks­ty­to­mis me­džia­gi­nė­mis ar­ba po­pie­ri­nė­mis ser­ve­tė­lė­mis ga­li­ma su­kur­ti te­mą, val­dy­ti spal­vų žais­mą, su­teik­ti šven­tės nuo­tai­kai no­ri­mą at­spal­vį. Sta­las at­ro­do gra­žiau, kai stal­tie­sė ir ser­ve­tė­lės yra kon­tras­tin­gų spal­vų. Ser­vi­ruo­jant sta­lą, ser­ve­tė­lių lanks­ti­niai ga­li bū­ti de­da­mi ke­lio­se vie­to­se pa­si­rink­ti­nai: ant pa­grin­di­nės lėkš­tės; jei pa­tie­ka­lai bus at­ne­ša­mi por­ci­jo­mis, prie­šais val­gan­tį­jį tarp pei­lio ir ša­ku­tės; ant lėkš­te­lės duo­nai (kai­rė­je); su­lenk­ti tri­kam­piu – ant sta­lo prie ša­ku­tės; į tau­rę – kai sta­las nė­ra nu­krau­tas val­giais ir at­ro­do kiek tuš­to­kas. Vi­sa­da ma­lo­niau nau­do­tis ser­ve­tė­le, kai jos iš­lanks­ty­mas ne per­daug įman­trus. Pas­ta­ruo­ju me­tu ta­po po­pu­lia­rūs me­ta­li­niai ser­ve­tė­lių žie­dai. Į juos įsuk­tos ser­ve­tė­lės de­da­mos pa­grin­di­nė­je lėkš­tė­je ar­ba prie ša­ku­čių, kai­rė­je pu­sė­je. Tai ne tik puoš­nu, bet ir la­bai pa­to­gu. Po­pie­ri­nes hi­gie­ni­nes ser­ve­tė­les ga­li­me su­dė­ti į spe­cia­lų sto­ve­lį ben­drai nau­do­tis. Ser­ve­tė­lių sto­ve­lis tu­rė­tų de­rė­ti prie tau­rių (stik­li­nių ar kriš­to­li­nių) ar­ba įran­kių (me­ta­li­nių). Iš­kil­min­gu­mo ir jau­ku­mo įspū­dį su­tei­kia žva­kės. Žva­kių ir hi­gie­ni­nių ser­ve­tė­lių spal­va tu­rė­tų bū­ti vie­no­da. Žva­ki­dę de­ri­na­me prie ki­tų sta­lo reik­me­nų. Jei ant sta­lo yra stik­li­nių in­dų – žva­ki­dė ga­li bū­ti taip pat stik­li­nė, jei kriš­to­li­nių – to­kią pa­čią ga­li­me pa­si­rink­ti ir žva­ki­dę. Me­ta­li­nę žva­ki­dę de­ri­na­me su ki­tais me­ta­li­niais sta­lo ak­se­su­a­rais: įran­kiais, ser­ve­tė­lių žie­dais ar ser­ve­tė­lių sto­ve­liais. Jei la­biau­siai pa­tin­ka gel­to­no me­ta­lo žva­ki­dės, to­kia spal­va tu­rė­tų bū­ti de­ko­ruo­ti ir sta­lo įran­kiai. Jei įran­kiai yra bal­to me­ta­lo, žva­ki­dės, sto­ve­liai ar ser­ve­tė­lių žie­dai tu­rė­tų bū­ti ir­gi bal­ti. Kla­si­ki­niai spal­vų de­ri­niai vi­suo­met ma­din­gi: bal­to me­ta­lo žva­ki­dė­je ge­riau­siai at­ro­do mė­ly­nos spal­vos žva­kės, gel­to­no me­ta­lo žva­ki­dė­je – rau­do­nos. Ta­čiau žais­ti spal­vo­mis, ži­no­ma, at­si­žvel­giant į in­ter­je­ro ko­lo­ri­tą, ga­li­ma be ga­lo. Vie­nas iš re­čiau nau­do­ja­mų sta­lo puo­ši­mo ele­men­tų yra įran­kių sto­ve­liai, va­di­na­mie­ji „ar­kliu­kai“. Ser­vi­ruo­jant toks sto­ve­lis sta­to­mas de­ši­nė­je pa­grin­di­nės lėkš­tės pu­sė­je, o ant jo gre­ta vie­nas ki­to pa­ka­bi­na­mi pei­lis ir ša­ku­tė. Pa­nau­do­ti įran­kiai ant sto­ve­lio ne­be­ka­bi­na­mi. Sta­las at­ro­do itin iš­kil­min­gai, kai vie­tos sve­čiams nu­ro­do­mos per­pus su­lenk­to­se 7,5 x 8 cm dy­džio kor­te­lė­se, pa­dė­to­se už pa­grin­di­nės lėkš­tės ir įran­kių de­ser­tui ar­ba lėkš­tė­je. Ant jų sve­čių var­dai už­ra­šo­mi ra­šy­ti­niu šrif­tu. Ne­rei­kė­tų sta­lo per­krau­ti val­giais. Dau­giau dė­me­sio skir­ki­me ne pa­tie­ka­lų gau­su­mui, o jų puo­ši­mui bei pa­tie­ki­mui. Ir… ge­rai nuo­tai­kai!


Dovanėlėflow9.giflabas.gifgrom.gifkonnsultantas.gifcompliment.gifforumo%20simpatija.gif

 

esufainuole.gif

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Tostai

 

Arminas Lydeka – politologas, Vilniaus universiteto dėstytojas, žinomas protokolo reikalavimų specialistas pataria.

 

Istoriniai šaltiniai teigia, kad tostai buvo žinomi jau senovėje. Cezario valdymo laikais gerti į sveikatą buvo privaloma pagal įstatymą. Susidaužti taurelėmis - reiškė išvaikyti piktąsias dvasias. Tostai išliko iki mūsų dienų.

 

Žodis tostas (angliškai „toast”) reiškia paskrudintą duoną. Žinomas paprotys įdėti pakepintą duonos riekelę į taurę vyno, kad jis įgautų kvapą. Geriant į kieno nors sveikatą, reikėjo išgerti taurę ir suvalgyti įmirkusią riekelę. Dar iki šiol Anglijoje kai kada į gėrimą dedamas skrebutis.

 

Tostai sakomi pusryčių, pietų, vakarienės ir kitų priėmimų metu. Tai daroma pačioje priėmimo pradžioje arba po 10 - 15 minučių nuo priėmimo pradžios. Stovimuose priėmimuose skelbiami 1 – 2 tostai (nors tai nėra privaloma), sėdimuose – nuo 2 iki 6. Tostai visada suteikia pobūviui šventiškumo, o tie, kurių garbei jie sakomi, jaučiasi pamaloninti.

 

Pirmą tostą paprastai sako pobūvio ar priėmimo šeimininkas, nors tai gali daryti ir šeimininkė. Tostas skiriamas garbei svečio, atvykusio iš kitur, arba šeimos nario, švenčiančio iškilmingą šventę (gimimo dieną, jubiliejų ir t.t.). Taip pat tostas gali būti sakomas tos progos, dėl kurios visi susirinko, garbei. Kalbėdamas aiškiai, garsiai ir suprantamai, tosto sakytojas gali papasakoti ką nors linksmo iš svečio gyvenimo arba pasveikinti jį su sėkme.

 

Sakydamas tostą, šeimininkas atsistoja. Jeigu sunku atkreipti svečių dėmesį, jis gali pabarbenti į taurę nenaudota šakute ar šaukštu. Baigęs sakyti tostą, jis, iškėlęs taurę, pasisuka į tą, kurio garbei tostas skiriamas, ir nugeria gurkšnį vyno. Vėliau jis gali paprašyti kitą asmenį pasakyti keletą žodžių apie garbingą svečią. Tačiau, kad paprašytasis nepasijustų nepatogiai dėl neparengtos kalbos, šeimininkas turi paprašyti jį arba ją pagalvoti apie būsimą tostą dar gerokai iki pobūvio pradžios. Tai suteikia galimybę svečiui apgalvoti savo žodžius arba atsisakyti tosto.

 

Besirengiantiems sakyti tostus siūlytume nepamiršti šių patarimų:

• Tosto tekstą galima pasirašyti iš anksto ir jį perskaityti. Žinoma, visada geriau sakyti jį iš atminties ir iš širdies.

• Tostai gali būti trumpi ar šiek tiek ilgesni. Jie turi tikti priėmimo progai, nieko neįžeisti, nebūti labai familiarūs. Paprastai kiti tostai priklauso nuo pagrindinio tosto turinio.

• Jeigu tostas neoficialus, svečiai kelia taures sėdėdami. Iškilmingesnėmis progomis, kai, pavyzdžiui, sveikinami jaunieji, visi svečiai atsistoja ir pakelia taures.

• Mandagus svečias, kurio garbei buvo pasakytas tostas, atsistoja ir taria kelis padėkos žodžius arba iškart po tosto, arba vėliau, baigiant valgyti desertą.

• Oficialių pusryčių, pietų ar vakarienės metu nepriimta susidaužti taurėmis. Jeigu tai daroma, vyro taurė turi būti žemiau, negu moters.

• Po tosto nebūtina išgerti visą įpiltą gėrimą. Pakanka pakelti taurę prie lūpų.

• Tostų gėrimai – vynas ir šampanas, bet ne konjakas ar alus.

• Jei priėmimas vyksta pagal protokolą, negeriantis žmogus po kiekvieno tosto pakelia taurę ir, palietęs ją lūpomis, vėl pastato. Negeriantys alkoholio svečiai gali gerti vandenį ar kitus nealkoholinius gėrimus.

• Tuo metu, kai sakomos kalbos ar skelbiami tostai, neleistina kalbėtis, pilstyti gėrimus, valgyti.

• Jeigu tektų sakyti tostą viešint svetimoje valstybėje arba kviestiniuose pietuose užsienio svečio garbei, o jūs nemokate jo gimtosios kalbos, pasistenkite bent “Į Jūsų sveikatą!” pasakyti svečio gimtąja kalba.

 

Frazės „Į Jūsų sveikatą“ atitikmenys kai kuriomis kalbomis

(pateikta pagal tarimą):

 

arabiškai – fy sehe tahk

graikiškai – styny jasaš

itališkai – saliūte arba čin čin

ispaniškai – a sū saliūt

japoniškai – kan pai

kiniškai – gan by

lenkiškai – na zdarovie

olandiškai – proust

prancūziškai – a votra sante

norvegiškai – skol

suomiškai – kipis arba salu

švediškai – skol

turkiškai – serefe

vokiškai – prosit arba cum vol


Dovanėlėflow9.giflabas.gifgrom.gifkonnsultantas.gifcompliment.gifforumo%20simpatija.gif

 

esufainuole.gif

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Moterų etiketo taisyklės

Jei vyriškis užkalbina: "Man rodos, mes jau anksčiau buvom susitikę?", derėtu atsakyti: "Taip, buvom. Aš dirbu venerologiniam dispansery".

 

Jei vyriškis sako: "Aš jus kažkur mačiau", dera atsakyti: "Taip, nuo to laiko aš ten daugiau nesilankau".

 

Jei vyriškis prie jūsų prieina kavinėje ir klausia, ar vieta prie jūsų stalelio laisva, dera atsakyti: "Taip. Mano irgi bus laisva, jeigu atsisėsite".

 

Jei vyriškis sako: "Norėčiau įlysti i tavo kelnaites", reikia atsakyti: "Ten jau yra viena subinė".

 

Jei vyriškis prašo jūsų telefono numerio ir siūlosi paskambinti, dera atsakyti: "Numeri susiraskite telefonų knygoj", o jei jis pasakys, kad nežino jūsų pavardės, pasakykit, kad ją taip pat ten galima rasti.

 

Jei vyriškis teiraujasi, kaip užsidirbate pragyvenimui, atsakykite: "Persirenginėju moterim".

 

Jei vyriškis klausia: "Ar nesutiktumėt šiąnakt su manimi permiegot?", dera atsakyt: "Deja, neturiu kuo apsirengt".

 

Jei vyriškis merkia akį ir neva supratingai sako: "Į barą abu juk atėjome to paties", atsakykite: "Iš tiesų. Pakabinam porą panelių!"

 

Jei vyriškis siūlosi: "Aš išpildysiu visas tavo seksualines fantazijas", dera paklaust: "O turi dogą ir asilą?"

 

Jei vyriškis klausia: "Ką veikiat šį vakarą?", dera atsakyti: "Darausi abortą".

 

Jei vyriškis sako: "Jei pamatyčiau jus nuogą - mirčiau iš laimės", atsakykite: "Pamačius jus nuogą, ko gero, aš taip pat mirčiau. Iš juoko".

 

Jei vyriškis sako: "Aš atiduočiau tau viską!", guviai atsakykite: "Pradėkime nuo banko sąskaitos"


Dovanėlėflow9.giflabas.gifgrom.gifkonnsultantas.gifcompliment.gifforumo%20simpatija.gif

 

esufainuole.gif

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Aciu zana uz pamokeles o paskutinis man ypac patiko :mirksiukas:


10442.png10440.png

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

paskutinis man irgi :mirksiukas:


Dovanėlėflow9.giflabas.gifgrom.gifkonnsultantas.gifcompliment.gifforumo%20simpatija.gif

 

esufainuole.gif

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

o, kaip smagu, Zana, kad mane papildei, ačiū tau :gel:

 

Kas kam pristatomas?

 

Jei svečias pažįsta tik vakarėlio šeimininką, jam veikiausiai labai palengvės, kai pastarasis jį pristatys savo svečiams. Kita vertus, ir pats šeimininkas turėtų stengtis, kad visi jo svečiai būtų vienas su kitu supažindinami. Tai ypač aktualu per susitikimus, kai vienas asmuo pažįsta kitus, tačiau šie nepažįsta vienas kito, t.y., nebuvo vienas kitam pristatyti. Čia galioja tam tikros taisyklės.

Aukštesniojo rango asmeniui pristatomas žemesniojo rango asmuo, vyresniojo amžiaus asmeniui - jaunesnis, užsienio svečiui - vietinis, damai - vyriškis ir jau atvykusiems - naujai atvykęs svečias.

Pavyzdys: profesorius Z stovi šalia daktaro Y. Šeimininkas tokiu atveju galėtų kreiptis: "Ar galėčiau jus, ponai, supažindinti? Pone profesoriau Z, - tai ponas daktaras Y, pone daktare Y, - tai ponas profesorius Z".

Daugeliu atvejų svečiai tarpusavyje susipažįsta patys. tai ypač populiaru, kai kalba sukasi apie asmeninį gyvenimą, pokalbis yra neįpareigojantis, nors čia taip pat slypi nemažai keblumų, kurių vis dėlto įmanoma išvengti. Nedera prisistatyti štai taip: "Laba diena, aš - Achimas iš Augsburgo". Abejotinai skamba ir toks kreipimasis: "mano pavardė Bergas, Achimas Bergas. Nedera demonstruoti Džeimso Bondo sugebėjimų ir savo žavesio. Paprasčiausia būtų nurodyti savo vardą ir pavardę (be to, jei reikia, atstovaujamos firmos pavadinimą).

 

Išimtis - pranešimai

Jei bus skaitomas pranešimas, publikai pranešėją pristato šeimininkas ar renginio vedėjas.

 

Būtina:

* pranešimą skaitysiantį asmenį pristatyti publikai;

* turėti pasiėmus pakankamai vizitinių kortelių;

* kortelę įteikti lyg tarp kitko, kad tai neatrodytų pernelyg tiesmukiška;

* kortelę gavęs asmuo jos davėjui įteikia savąją.

 

Tabu:

* prisistatyti pavarde, toliau tęsiant nurodyti savo vardą ir vėl pakartoti pavardę;

* kortelę kur nors nerūpestingai įkišti.

 

Anksčiau:

dama likdavo sėdėti, atvykusįjį pasveikindavo rankos paspaudimu. Dama, pasiūliusi vyrui vienas į kitą kreiptis "tu", būtų tpusi visuomenės skandalo objektu.

 

Dabar:

bendrauti "tu" forma (nesvarbu kokia lytis) aukštesniojo rango asmuo pasiūlo žemesniojo, vyresnis asmuo - jaunesniam. Moteris, kuri darbe sveikinasi sėdėdama, laikoma nelabai mandagia. Šiuolaikinės moterys pasisveikindamos atsistoja.

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

dar prie Žanos posto apie tostus pridurčiau, kad kai kuriose šalyse (pvz., Gruzijoje, Armėnijoje) svarbus vaidmuo tenka tamadai (tamada - tai stalo vadovas, komendantas, tostų sakytojas). Kai šventėje ar šiaip kokiame susitikime dalyvauja tamada, tai tik jis sako tostus ir tik po jo pakvietimo keliamos taurės. Kai pasakoma "už tamadą", tai reiškia, kad tai yra paskutinis to vakaro tostas ir daugiau alkoholis nebus vartojamas :gel:

 

ryt parašysiu šiek tiek daugiau info apie etiketą prie stalo :gel:

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Aš turiu visą knygą apie etiketą, labai įdomu buvo skaityti ją :gel:


1h3l1i0j8ae2b2j3jdj426570726f746926233335333b6b6169206d796c6975.png

1h3l1i1jd691bbj3jdj496b692061746f73746f6726233337313b.png

Dovanėlėmenas.gifflow14.gifforumo%20simpatija.gif

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Šiek tiek informacijos apie įvairių produktų ir patiekalų valgymo subtilybes :rolleyes:

 

Antiena

Antiena ir kitokia paukštiena (žąsiena ar kalakutiena) paprastai patiekiama taip, kas kiekvienas svečias galėtų įsidėti gabalėlį (pvz., krūtinėlės ar kulšelę). Antienos krūtinėlė valgoma peiliu ir šakute, o kulšelę galima paimti į ranką.

 

Apelsinai

Apelsinų žievelė vaisiams pjaustyti skirtu peiliu įpjaunama keliose vietose, tuomet ji nulupama, apelsinas padalijamas skiltelėmis, o šios valgomos rankomis.

 

Artišokai

Artišokas tvirtai laikomas viena ranka, o kita ranka plėšiami žiedlapiai. Mėsingas žiedlapio galiukas panardinamas į aštrų padažą, ir minkštimas iščiulpiamas. Šalia padėta lėkštė yra skirta žiedlapiams. Artišoko šerdis yra jo apatinėje dalyje. Nulaužius žiedlapius, šerdis valgoma peiliu ir šakute.

 

Austrės

Austrės paprastai patiekiamos paruoštos valgyti - atidarytose geldelėse. Gali būti patiekiamos ir termiškai apdorotos austrės su padažu. Jas valgyti yra paprasta, nes geldelė šiuo atveju atlieka tik dekoratyvinės lėkštelės funkciją. Jeigu austrės patiekiamos neapdorotos, tik atidarytose geldelėse, svečias, gausiai apšlakstęs citrinos sultimis austrės turinį, pakelia geldelę prie burnos ir ją išsiurbia. Austrės plūduriuoja gryname jūros vandenyje, todėl druskos daugiau berti nereikia.

 

Avokadai

Avokadai dažnai patiekiami nelupt, tik perpjauti pusiau. Avokadą prilaikome kaire ranka ir šaukšteliu išskobiame minkštimą. Meksikietiško maisto restoranuose patiekiama avokado tyrė dažniausiai valgoma kaip pavilgas (guacamole).

 

Bananai

Bananus galima valgyti dvejopai. Dabar jau leidžiama bananą nulupti iki pusės ir vlgyti nedideliais kąsneliais, o vėliau nulupti iki galo, kad būtų galima suvalgyti likusią dalį. Anksčiau buvo reikalaujama nupjauti banano viršūnėlę, nulupti žievelę ir ją padėti į specialią "atliekų" lėkštę. Nuluptas bananas buvo valgomas peiliu ir šakute.

 

Cukrus

Daugelis žmonių cukrumi pasaldina kavą ar arbatą. Jei prie gabalinio cukraus padėtos specialios žnyplės, būtina jomis pasinaudoti. Jei jų nėra, gabalėlis imamas tiesiog pirštais, tačiau paimto cukraus gabalėlio jokiu būdu negalima įdėti atgal į cukrinę.

 

Česnakas

Viduržemio jūros regiono patiekaluose gausu česnakų. Jais pagardintas maistas - labai skanus. Kitas dalykas - negeras burnos kvapas. Js bus nemalonus ne tik kartu sėdintiems kolegoms, bet ir visiems sutiktiesiems. Bent jau 2 val. prieš svarbius susitikimus česnako geriau nevalgyti. Geriau tam pasirinkti tokį laiką, kai kitą dieną nereikia eiti į darbą ar susitikimą.

Dalintis šiuo pranešimu


Nuoroda į pranešimą
Dalintis kituose puslapiuose

Susikurkite paskyrą arba prisijunkite, jei norite komentuoti

Komentuoti gali tik registruoti nariai

Susikurkite paskyrą

Prisijunkite prie mūsų bendruomenės.

Užsiregistruoti

Prisijungti

Turite paskyrą? Prisijunkite.

Prisijunkite dabar

×
×
  • Sukurti naują...

Svarbi informacija

Informuojame, kad šiame puslapyje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su Privatumo politika.